juni 16, 2012

Den främsta anledningen att sträva efter rikedom

Det är inte mannen som har lite, utan mannen som vill ha mer, som är fattig. – Seneca

För många handlar rikedom om pengar, och pengar är såklart bra att ha. I många fall ger dig större möjligheter att leva ett lyckligt liv. Du kan köpa prylar. Du kan resa. Du kan leva gott.

Många stirrar sig blinda på pengarna, men pengar är ju i grund och botten bara till för att förenkla byteshandel.

Ditt arbete är en form av byteshandel. Dom allra flesta byter sin tid mot pengar. Du ger en timme av ditt liv och får en viss summa pengar tillbaka. Ger du två timmar av ditt liv får du dubbelt så mycket. Många ger bort hälften av sin vakna tid eller mer till sin arbetsgivare i utbyte mot pengar.

Så pengar kan ses som ett mått på livsenergi, som det beskrivs i boken Your Money or Your Life(en av dom bästa böckerna om privatekonomi). Ser man på pengar från det perspektivet så innebär rikedom att man aldrig mer behöver ge bort sin livsenergi till någon annan. Dina timmar är dina att leva som du vill. Rikedom handlar då om frihet.

Tid är mer värdefullt än pengar. Du kan skaffa mer pengar, men du kan inte skaffa mer tid. – Jim Rohn

Frihet har varit den främsta anledningen till varför jag strävar efter att bli finansiellt oberoende. Att kunna leva mitt liv som jag vill, och spendera min tid som jag vill.

Men går man ett steg längre handlar rikedom om att ta tillbaka kontrollen över sina tankar. Ditt liv består av en lång serie av tankar, från att du vaknar på morgonen till du somnar på kvällen. Från att du för första gången började tänka i ord till sista tanken på dödsbädden.

I mitt liv så går just nu mina mest produktiva timmar på dagen åt att sälja min tankekraft till andra. Att upptäcka möjligheter för hur jag kan tjäna pengar åt andra. Det är klart jag också gynnas av det, men varje tanke jag ägnar åt min arbetsgivare är en tanke som skulle kunnat ägnas helt åt mig själv och mina egna mål. Du behöver såklart inte bli rik för att nå dit. Att bli entreprenör kan för många vara ett stort steg i rätt riktning. Det finns också dom som åstadkommer samma mål genom att leva enkelt och bli självförsörjande på mat och energi. Det är en väg som också lockar mig. Rikedom är relativt.

Hur många tankar per dag ägnar du åt att nå din arbetsgivares mål?

Hur många tankar per dag ägnar du åt att nå dina egna mål? Att bli rik, att filosofera, att rädda världen, att erövra världen, att spendera mer tid med familj och vänner, att resa.

Jag har en fråga jag brukar ställa mig själv för att se om jag är på rätt väg.

Om du vaknade upp imorgon med 100 miljoner kronor på banken, skulle du då fortfarande arbeta med det du gör idag?

Så länge svaret är nej på den frågan vet jag att jag inte nått målet än. Men jag vet att jag en dag kommer kunna svara ja på den frågan. Då vet jag att jag arbetar för mig själv och mina egna mål.

Vad är ditt svar på frågan?

Om svaret är nej, tänk över vad du verkligen vill göra med ditt liv och hitta ett sätt att redan imorgon ta ett litet steg i rätt riktning.

“Rikedom, som lycka, fås aldrig när man söker efter det direkt. Det kommer som en biprodukt av att skapa värde för andra.” – Henry Ford