Tre projekt som vi måste fokusera på

Wow. Det är svårt att vara fokuserad när man nyss flyttat in på en gård! Man vill göra hundra saker samtidigt och bara knäppa med fingrarna så att vissa saker blir klara.

Men så får man inget gjort.

Sen har vi nyss fått 15 kubikmeter torr ved avlossat som staplas för fullt, och utöver det har jag jobb som måste skötas så pengarna rullar in. Så det är mycket nu.

Men de tre stora projekten som vi verkligen måste fokusera på är:

Taket

taket
Det är ett gammalt plåttak med galvaniserad pannplåt som är rostigt på sina ställen, men själva plåten är tjock och tät ändå. Det vi måste fixa innan hösten och regnet är…

  1. Fästa plåten riktigt då spikarna har börjat lossna på sina ställen, och samtidigt sätta dit fotplåt mot stuprören. Men det gäller att jag hittar en passande spik eller farmarskruv som fäster bra i de tidigare hålen i läkten. Spikarna är nu spikade på ”vågorna” i plåten och det är 2 cm ner till läkten (som är 3 cm tjock), och sen är det 3 cm gammalt spåntak innan råsponten.

  2. En del tätningar har släppt runt skorstenar så där finns risk för läckage in under taket om det inte fixas, och samma med en del små revor genom plåten från infästning av någon gammal takstege.

  3. Byta vindskivorna som är väldigt slitna.

  4. Sätta upp hängrännor och stuprör. Som vi förstått det så har rännorna strykit med ett antal gånger under vintern eftersom taket blir varmt och smälter snön, och när då det vattnet åker ner i stuprännorna så fryser det och dom blir fulla av is. Sen när större snö- eller ismassor släpper från taket har det dragit ner hela rännorna.

    Men fäster man dom på rätt sätt med rätt avstånd borde det inte det vara några problem tycker jag. Att förbättra sågspånsisoleringen och ventilationen på krypvinden borde också hjälpa eftersom taket då blir kallare.

  5. Det sista är att införskaffa en del kinahattar till ventilationsrör och kanske till och med en plåthuv till den gamla skorstenen som inte använts på 30-40 år. Men det gör jag bara om vi nu ska installera en spiskassett innan vintern, vi får se vad budgeten tillåter. Annars lägger jag på en plåt eller drar över några sopsäckar nu i vinter så får det bli nästa års projekt.

Att måla plåttaket blir möjligtvis ett framtida projekt. Kimrökssvart linoljefärg! Men vad ska man grunda med som skyddar mot rost? Blymönja sägs ju vara det bästa, men den färgen får inte säljas längre annat än till yrkesmän. Men det är ett framtida projekt. Fokus!

Sovrummet

Efter att ha rivit bort plastmattan och mängder av masonit och hundratals spikar så hade vi ett gammalt trägolv fullt av små hål, men vi är ändå övertygade om att vi kan bevara golvet. (Jag har testat ett tips som faktiskt gjorde underverk på dom små hålen! Ska berätta mer om det någon annan dag).

Däremot har huset satt sig lite i ena hörnet vilket gjort att några golvbrädor satt alldeles för glest isär så springorna var för stora. En del brädor har också fått stora spikar genom sig uppifrån, gissningsvis för att tidigare ägare ville slippa knarrande steg.

Med lite hjälp och råd fick jag upp fem av brädorna som var värst och som behövde bytas. Så här ser golvet ut nu:

sovrummet

Jag skulle vilja ta upp det hela vägen till högra väggen så dom nya brädorna hamnar ytterst, men då dom är spikade i fjädern och jag inte kan få upp yttersta brädan är risken stor att jag förstör dom. Det vill jag inte.

På tal om ersättningsbrädor, tur nog så låg ett gammalt brädgolv på förvaring uppe på takåsarna i ladugården som tidigare suttit i köket innan det ”moderniserades” med golvvärme och plastmatta. Idag gick jag igenom brädorna och valde ut dom fem bästa som kommer läggas in i sovrummet.

De är inte exakt samma dimensioner så någon millimeter här och där måste hyvlas bort för att det ska passa. Men det ska nog gå fint!

Golvet har slipats en gång innan masoniten och plastmattan åkte på, och vi kommer behöva slipa det igen för att få bort det värsta av spikhålen och få ner dom nya brädorna på samma nivå som de gamla.

Resten av övervåningen har samma tjocka trägolv men det har inte slipats, och det kommer vi inte heller göra. Vi ska se vad vi kan göra åt spikhålen och kanske blir det någon lätt handslipning på några ställen.

Sen blir det till att såpskura hela övervåningen med linoljesåpa från Gysinge!

Badrummet

En vägg ska slås ut och nya täta våtskikt ska in tillsammans med ett badkar, tvättmaskin, ny smart förvaring och en del pärlspont.

Istället för vattentoalett försökte jag övertala kvinnan min om att sätta in en Separett och gå ”off-pipe” så vi slipper bry oss om brunnen och avloppsläckage i framtiden. Jag misslyckades för denna gång, men jag ger inte upp så lätt…

Utbyggnaden med badrummet byggdes 1964, så innan dess var det utedass som gällde. Tvättade sig gjorde man nog i köket, sovrummet eller utomhus.

Men det här med badrum och byggnadsvård är svårt.

Huset byggdes 1900, och även fast badrummen på den tiden var riktigt fina så känns det fel att strikt eftersträva den stilen eftersom det bara var välbeställda stadsbor i storstaden som hade råd med så fina badrum.

Hellre då att eftersträva andan hos det vanliga folket på landet, det vill säga att det ska vara praktiskt och prisvärt hellre än pråligt.

Vi kommer satsa på en mix av plastmatta på golv och i våtrumsdelen och pärlspont på resten av väggarna. Vi kommer också använda färger, vattenblandare och så vidare som knyter ihop det lite modernare badrummet med resten av huset där mycket av snickerierna är original och vi vill bevara den ursprungliga stilen från tidigt 1900-tal.

Skriv upp dig på nyhetsbrevet så får du ett mail varje söndag med veckans artiklar
Holler Box