maj 29, 2012

Starta eget-ekvationen - Att kombinera nytta med nöje

“Välj ett arbete du älskar, och du kommer aldrig behöva arbeta en dag mer i ditt liv.” – Confucius

Många som vill starta eget kan stå där utan idéer och fråga sig hur dom ska göra. Jag fick nyligen ett mail från en TidigMorgon-läsare som undrade hur man startar eget om man inte har någon idé.

Du har säkert hört att det bästa när man startar eget vore att följa sin passion. Men om din passion är att samla frimärken så är risken stor att ingen är villig att betala dig för det.

Vänder vi på steken så kanske du är en jätteduktig revisor och skulle kunna tjäna bra på att starta en egen revisionsbyrå. Men det hjälper inte dig om du egentligen vantrivs som revisor.

Vad är då hemligheten till att hitta en passande idé?

Låt mig introducera Starta Eget-ekvationen

Grundtanken bakom starta eget-ekvationen är att ditt arbete finns till för att stötta dig, och inte att du finns till för att stötta ditt arbete. Alltså bör man anpassa sitt arbete för att bidra så mycket som möjligt till ens liv, även kallat livsstilsdesign.

Starta-Eget ekvationenFör att hitta ett arbete som både är roligt, är något du är bra på, och är något folk är villiga att betala för, så måste du börja med att svara på dom här frågorna:

  1. Vad gillar jag att göra?
  2. Vad är jag bra på? (eller vad kan jag bli bra på?)
  3. Vad är folk villiga att betala för?

När du skrivit ner svaren på frågorna är nästa steg att se om något av det du skrivit ner passar in i alla tre cirklar i figuren till höger. Du kan du börja med att stryka allt du är bra på, men som du inte gillar. Tanken med att starta eget och livsstilsdesign är att ge dig mer frihet och lycka, och gillar du inte det du arbetar med så kommer du kämpa i motvind. Sedan gäller det att ta sig en funderare. Vilka av sakerna på listan är folk villiga att betala för? Finns det andra som jobbar med det idag? Även om det är ett udda intresse du har så har det aldrig funnits bättre möjligheter än idag att tjäna pengar på det.

Om du hittar något som passar in i alla tre cirklar på första försöket kan jag bara säga grattis! Du kanske inte lyckas första gången du gör den här övningen. Lägg då undan övningen ett tag och kom tillbaka efter några dagar. Under tiden kommer ditt undermedvetna jobba på att hitta svar till frågorna. Du kan dock börja med fråga ett, och här är en bra guide till att hitta din passion.

Har du frågor om att starta eget? Lämna en kommentar nedanför!