Nytt år, nya utmaningar

Ett tjockt lager snö har begravt odlingsbäddarna och resten av gården nu, men det hindrar mig inte från att fundera över vilka fröer jag ska stoppa i jorden till våren. Det är inte så länge tills tomatfrön och annat ska förkultiveras…

Vi kommer nog försöka begränsa oss i år och hålla oss till en eller två varianter av varje sort, t.ex. en tidig och en sen morotssort, så vi inte försöker odla 10 olika sorter och inte hinner med eller kan hålla isär dom.

Jag vill hellre testa att odla så många olika grönsakstyper som möjligt. Broccoli är nog det jag ser fram emot mest att testa! Sparris också, men det kan ta några år innan man får riktig skörd har jag förstått. Mitt mål är att bli helt självförsörjande på sparris under sommarmånaderna, för det går åt en del till min risotto!

Så jag tillbringar just nu en hel del tid på Runåbergs Fröer och i ett kalkylblad för att planera tidiga och sena sorter av diverse grönsaker, kryddor, osv.

Just ja, vi har skaffat höns också!

Tuppen Anton, med Beatrice i bakgrunden
Tuppen Anton, med Beatrice i bakgrunden

Vi fick chansen att adoptera två hönor och en tupp av sorten Hedemora, så det blev bråttom att rusta upp det gamla stallet. Vi är riktigt nöjda med vad vi åstadkom på två veckor, och Anton, Jill och Beatrice verkar stormtrivas. Senaste två veckorna har dom levererat runt 1.5 ägg per dag! Vi väntade oss inte ägg föränn till våren så det är en glad överraskning.

En annan sak jag ser fram emot är tunnelväxthuset, också känt som en ”polytunnel”, som jag kommer att investera i. Man får bra mycket mer yta för pengarna jämfört med ett glasväxthus. Nackdelen är att livslängden på plasten är lägre och kan stå emot solens UV-strålning ett par år innan den ger upp, jämfört med glas eller isolerplast som kan hålla i princip hur länge som helst (dock ej mot fotbollar eller snöras).

Det kommer bli en polytunnel från First Tunnels i England, och storleken lär hamna på 3-4 meter brett och 10-15 meter långt. Så här ser en så kallad polytunnel ut:

Polytunnel

Skriv upp dig på nyhetsbrevet så får du ett mail varje söndag med veckans artiklar
Holler Box