Mina nordiska bin har flyttat in i topplistkupan

Topplistkupan

Nu har det gått två veckor sen mina nordiska bin flyttade in i topplistkupan. Dom verkar stortrivas, och samhället växer sig starkare för varje dag som går.

Det har nu varit ett par regniga dagar men så fort värmer stiger och blåsten lägger sig så är det full skytteltrafik från kupan till närmsta blomsteräng eller träd.

Topplistkupa
En titt ner i topplistkupan

För att flytta bina från ramkupan som dom kom i över till topplistkupan följde jag Patrick Sellmans guide. Det gick hur smidigt som helst.

Nordiska bin
Det nordiska biet

Det nordiska biet är vår urgamla inhemska biras och biets motsvarighet till vad man hos andra djur kallar ”lantras”, det vill säga det har anpassat sig till vårt nordiska klimat över väldigt lång tid.

Den här birasen har längre behåring, tål våra vintrar bättre, och flyger vid lägre temperaturer än de sydliga raserna.

De senaste 150 åren har det skett en massiv import av utländska biraser, t.ex. det italienska gula biet, som har konkurrerat ut det nordiska biet. Det nordiska biet är idag hotat. Av Sveriges 125 000-150 000 bisamhällen är runt 1000-1200 samhällen med nordiska bin, dvs. en försvinnande liten mängd.

Det pågår ett arbete för att rädda det nordiska biet genom föreningen Nordbi som jag nyligen blev medlem i. För mig är det självklart att inhemska djurraser som anpassats till vårt kärva klimat över årtusenden borde bevaras för kommande generationer.

Bivax kaka
Bygge av vaxkaka pågår

Bygget av vaxkakorna är i full gång på de nya listerna. Det går snabbt! Det gäller att hålla koll så man kan lägga till nya lister i takt med att dom bygger ut, så att dom inte känner att det blir för trångt. Då kan dom få för sig att det är dags att svärma, dvs. dela på sig och hitta ett nytt hem.

Honung
Vi har skördat första honungskakan. Utsökt!

När vi flyttade över bina till topplistkupan kunde vi också skörda första honungskakan. Dom hade bra med honung i de andra kakorna så vi kände att det var okej att skörda en. Underbart gott, och jag tror faktiskt det smakar bättre bara av att veta att det är producerat här på gården och i grannbyn där bina köptes.

Täckvax
Täckvax från avtäckningen av honungskakan

När honungen är färdig så täcker bina cellerna med täckvax. Det första man gör när man skördar honungen är att skrapa av täckvaxet. Det är extra fint och rent vax som man brukar spara till t.ex. salvor.

Nu är det bara att låta bina pyssla på och samla pollen och nektar. Framåt slutet på juli kommer vi nog kunna skörda någon kaka till, men vi kommer lämna så mycket honung som möjligt till bina över vintern så att vi inte behöver ge dom allt för mycket tillskottsfoder.

Skriv upp dig på nyhetsbrevet så får du ett mail varje söndag med veckans artiklar
Holler Box