juni 12, 2012

Kreativ visualisering: Ditt bränsle mot lycka och framgång

“Vad sinnet kan komma på och tro på kan sinnet uppnå” – Napoleon Hill

Kreativ visualisering handlar om att påverka din yttre verklighet genom att förändra din inre verklighet. Det kan låta flummigt, men den här typen av mental träning har av många framgångsrika personer setts som nyckeln till deras framgång.

Kreativ visualisering kan man säga är grunden i positivt tänkande, och när det görs regelbundet så kommer motivationen det skapar att driva dig framåt i både bra och dåliga tider.

Det finns vetenskapliga studier som bevisar att kreativ visualisering faktiskt fungerar, och den mest kända av dom är en studie där Ryska forskare jämförde fyra grupper av Olympiska atleter som fick olika mycket fysisk och mental träning.

Grupp 4 hade det bästa resultatet av de fyra grupperna, vilket tyder på att vissa typer av mental träning kan ha stora effekter på din fysiska prestation.

Kom igång nu med denna visualiseringsövning

Här är en visualiseringsövning från boken “Kreativ Visualisering” av Shakti Gawain.

 1. Först, tänk på något du skulle vilja ha. För övningens skull välj något simpelt, som du enkelt kan se dig äga. Det kan vara en pryl du vill ha, eller ett event du vill delta i, eller en situation du vill vara i, eller något annat som förbättrar ditt liv.
 2. Hitta en bekväm och tyst plats där du inte blir störd, och hitta en avslappnad position, endera sittande eller liggande. Slappna av helt. Från tårna och upp till huvudet, tänk på att slappna av varje muskel i kroppen. Andas djupt från magen. Räkna ner från tio, och känn dig själv bli mer avslappnad för varje sekund.
 3. När du känner dig djupt avslappnad, börja föreställa dig det du vill ha exakt som du vill ha det. Om det är en pryl föreställ dig själv när du använder prylen, beundrar prylen, visar prylen för dina vänner. Om det är en situation eller event, föreställ dig att du är där och allt händer precis som du vill ska hända. Du kan föreställa dig vad personer säger, eller andra detaljer som gör det mer verkligt för dig.

  Du kan göra det här en relativt kort stund eller några få minuter, gör det som känns bäst för dig. Ha kul. Det ska vara en njutbar upplevelse, som ett barn som dagdrömmer vad han vill ha på sin födelsedag.

 4. Fortsätt ha idéen eller bilden av det du vill ha i ditt sinne, och börja nu med positiva påståenden. Tala högt eller tyst för dig själv. Här är några exempel:

  “Jag älskar utsikten från min rymliga, nya lägenhet.”

  “Här är jag och spenderar en härlig helg i fjällen. Vilken underbar semester.”

  “Jag är så nöjd med min kropp. Den är perfekt.”

  Som Shakti säger så är dessa positiva påståenden, också kallat affirmationer, en viktig del av kreativ visualisering. Ditt undermedvetna vet inte vad som stämmer eller inte. Det tar bara det du tänker på mest och ger dig mer av det. Positiva tankar leder till fler positiva tankar, medan negativa tankar leder till fler negativa tankar.

  “Sinnet är allt. Du blir vad du tänker” – Buddha

Kreativ visualisering i fyra steg

 1. Sätt ditt mål
 2. Skapa en klar mental idé eller bild
 3. Fokusera på bilden ofta
 4. Ge bilden positiv energi

Det handlar helt enkelt om att föreställa dig en ideal situation och med alla sinnen känna att det redan är verklighet. Till exempel kan du innan du går och lägger dig visualisera i ditt inre hur en perfekt morgondag skulle se ut. En viktig sak att visualisera för mig är att jag snabbt blir klar med de fem punkterna på min att-göra lista.

Kreativ visualisering handlar inte bara om att försöka se bilden visuellt, utan det är minst lika viktigt att känna att din vision redan är verklighet. När jag ligger och blundar innan jag ska sova brukar jag tänka, känna, och leva mig in i att jag ligger i min stora säng, i mitt lagomt stora och lantliga timmerhus, på min gigantiska strandtomt i söderläge. Jag somnar i den sängen varje natt, och vet att jag en dag kommer ligga i den sängen på riktigt.

Men glöm inte:

“Se till så att du visualiserar vad du verkligen vill ha, och inte vad någon annan vill ha för dig.” – Jerry Gillies