Guide: Jobba hemifrån - Gå från dröm till verklighet och arbeta hemifrån seriöst

Att jobba hemifrån är för många en dröm, och för många är det faktiskt en verklighet, t.ex. för mig. Jag har jobbat hemifrån på heltid sen 2012, och ibland har “hemifrån” varit en strand på Hawaii, ett hotellrum i Chile, ett café i Hong Kong, eller hemma i Sverige.

Först ett varningens ord: Det finns många oseriösa människor på internet som säljer diverse “system” eller pyramidspel och påstår att du kan jobba hemifrån och tjäna tusentals kronor per dag utan att lyfta ett finger. Fall inte i den fällan, för dom enda som blir rik på dom bluffarna är de som säljer “systemen”.

På den ljusa sidan så finns det miljontals människor över hela världen som jobbar hemma som konsulter, frilansare, och entreprenörer. Vi blir fler och fler för varje dag som går.

Endera om det är genom att starta eget eller genom en karriär som anställd så är det helt möjligt att tjäna pengar hemifrån seriöst. Du kan också göra det!

Typer av jobb du kan arbeta hemifrån med

I takt med att företag blir mer digitaliserade så har också synen på den traditionella arbetsplatsen förändrats. En arbetsplats med rader av skrivbord och bås kostar mycket pengar. Hyra, värme, el, utrustning. En anställd som jobbar hemifrån behöver utrustning också, men man sparar in på hyra, el, och värme bland annat. Chefer och företagsägare har börjat inse fördelarna med distansarbete, vilket är bra för dig som anställd som vill jobba hemma.

Man kan säga generellt att dom allra flesta jobb som du kan jobba hemifrån med är de som du kan leverera ditt jobb över internet, eller där du kan utföra jobbet genom email eller telefon. Det finns gigantiska webbsidor dedikerade till den här typen av jobb. Den största webbsidan är Upwork.com. Där du hittar jobb som t.ex:

Det är bara några exempel på att arbeta hemifrån med ett seriöst jobb.

Många som jobbar hemifrån lyckades med att starta eget. Det är den vägen till att arbeta hemma som ger mest frihet, men också mest ansvar. Även om du är anställd så finns det fördelar med att starta enskild firma eller aktiebolag. Du måste tänka på din egen framgång och lycka först och främst, och då finns ingen anledning långsiktigt att begränsa dig till ett enda företag. Kortsiktigt kan det dock vara den rätta vägen att gå om du är anställd.

Utmaningar med att jobba hemifrån

Det är inte en dans på rosor att arbeta hemifrån. Det krävs en disciplin som många personer inte har. Även fast du jobbar hemifrån så gäller det att ha en tydlig gräns mellan jobbet och ditt privatliv. Sitta i kalsongerna och arbeta i all ära, men för dom flesta så funkar inte det. Jag skulle inte heller rekommendera att jobba på en strand på Hawaii (jag fick inte så mycket gjort!).

För vissa betyder också jobb hemifrån att man blir avbruten oftare. Du kanske har en partner, barn, eller vänner som kräver uppmärksamhet. Att prata med dina nära och kära i förväg om att du ska jobba hemma, och att dom måste respektera din tid, är ett sätt att minska onödiga störningsmoment.

Fördelar med att jobba hemifrån

Hitta din magiska tid

Den största fördelen med att jobba hemifrån är ändå att du är i kontroll över din tid. Du måste inte sitta inne och jobba en solig dag utan kan endera skjuta fram arbetet till senare på dagen eller helt enkelt ta med datorn ut i solen och jobba. Och om det är riktigt skitväder kan du jobba långt in på kvällen eller ända tills läggdags.

Vilken tid jobbar du som bäst?

Är du en morgonmänniska som jobbar bäst mellan 6-7 på morgonen? Eller en kvällsmänniska som får mest gjort mellan 19-20 på kvällen? Oavsett så gäller det att hitta sin magiska tid när man jobbar hemifrån. På din magiska tid kan du får mer gjort på en timme än du får gjort på tre timmar annars.