Höstbeskärning av fruktträden pågår

Jag har i dagarna gett mig på att höstbeskära äppel- och plommonträden, vilket görs bäst under Juli, Augusti eller September – de så kallade JAS-månaderna.

De här träden har inte beskurits på många år. Vi har bott här i två år, och kollar man på träden syns det att de inte beskurits på många år innan dess – om ens någonsin.

Speciellt äppelträdet har beskurits kraftigt, resultatet delar jag framöver. Målet var att öppna upp kronan på trädet så luften kunde cirkulera och ljus kunde komma in till de bakre grenarna.

Jag började med att beskära alla grenar som pekade inåt i kronan eller rakt uppåt. Också allt för hängande grenar beskars. Sen kortade jag in alla grenar, och där de pekade allt för mycket uppåt beskar jag bakom en nedåtpekande knopp så att grenen börjar växa mer horisontellt nästa säsong.

Skriv upp dig på nyhetsbrevet så får du ett mail varje söndag med veckans artiklar
Holler Box