Guide: Starta eget

Att starta eget företag är för många en dröm, med all frihet det innebär. Det krävs så klart en hel del jobb för att lyckas, och resurserna du hittar på den här sidan kan hjälpa dig.

På den här sidan har jag samlat användbara länkar för dig som vill starta eget eller nyss har startat. Jag kommer lägga till nya länkar eftersom jag hittar bra resurser, så jag rekommenderar att du bokmärker den här sidan så du hittar tillbaka i framtiden.

Genvägar

Introduktion
Finansiering
Starta eget bidrag
Starta eget lån
Crowdfunding
Resurser och länkar
Byråkrati och statliga kontakter
Skaffa hemsida
Starta nyhetsbrev
Ta betalt
Hitta frilansare
Marknadsföring och försäljning
7 böcker för dig som vill starta eget
Få mer tips gratis

Introduktion och vanliga frågor

50% av företag går under inom 5 år. Det man glömmer att nämna, och troligtvis inte har koll på, är hur många entreprenörer som ger upp efter första misslyckandet, och hur många som tar nya tag.

Många kända entreprenörer som nått framgång “över en natt” har i själva verket kämpat i många år. År av blandade framångar och misslyckanden.

Jag säger inte det här för att du ska ge upp drömmarna om att starta eget. Jag försöker bara ge dig en mer rättvis bild, så du vet att det är helt okej att inte lyckas perfekt vid första försöket.

Jag hörde någon sammanfatta företagande och att starta eget ungefär såhär:

Dom första åren lever du som dom flesta människor aldrig skulle vilja leva, för att resten av livet kunna leva som inte många andra kan.

Den vanligaste frågan jag får angående att starta eget är “Vad ska jag göra? Vilka affärsidéer finns det?”

För att svara på den frågan rekommenderar jag att du läser om starta eget-ekvationen.

Den näst vanligaste frågan jag får är “Jag har inga pengar själv, hur kan jag finansiera uppstarten?”

När du startar eget finns ett antal möjligheter till finansiering om du inte har nog med pengar själv för att starta eget. Du kan söka starta eget bidrag, du kan söka lån från banken eller familj och vänner, eller så kan du försöka komma igång med så lite kapital som möjligt, så kallad bootstrapping.

Starta eget bidrag

Hur får man starta eget bidrag? Vad är det? Vilka kan söka? Vilka regler finns?

Frågorna är många, och nu ska vi reda ut svaren.

Det vanligaste starta eget bidraget, så kallat aktivitetsstöd, kan sökas hos Arbetsförmedlingen. Så här beskriver de vem som kan få stödet:

Du kan få aktivitetsstöd om du har en godkänd affärsidé och

  • är 25 år eller äldre
  • är eller riskerar att bli arbetslös
  • är anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.
  • I vissa fall kan stödet också ges till dig som inte har fyllt 25 år.

För att beviljas stöd kommer vanligtvis externa konsulter med erfarenhet av företagande att bedöma din affärsplan och sen lämna rekommendation till Arbetsförmedlingen beroende på om din affärsidé är hållbar, om lönsamheten verkar tillfredsställande och om verksamheten kommer kunna hålla dig sysselsatt.

Om du mot förmodan får stödet kommer du då få pengar att försörja dig under uppstartstiden, normalt i max sex månader.

Hur mycket kan du få?

Beroende på om du är berättigad till ersättning from arbetslöshetskassa eller inte kan du få mellan 223 kronor upp till 680 kronor per dag.

Hos Arbetsförmedlingen kan du läsa mer om aktivitetsstödet, och vill du söka så rekommenderar jag den här guiden som har några tips.

Fler starta eget bidrag

Starta eget lån

Då majoriteten av nystartade företag faktiskt inte överlever dom första få åren så är det inte konstigt att det kan vara svårt att få finansiering från vanliga banker för att starta eget. Det är inte omöjligt, men väldigt stora krav ställs på din affärsplan och dina tidigare erfarenheter.

Ett alternativ är Almi som ägs av svenska staten, och dom “lånar ut pengar när ingen annan gör det” och ger även rådgivning till dig som vill starta eller redan driver företag. Här är deras presentationsfilm:

Almi erbjuder både företagslån för etablerade företag och mikrolån upp till 250,000 kronor för bland annat dig som ska starta ett företag. Du ansöker om mikrolån genom att fylla i och skicka in deras ansökan och deras mallar för affärsplan och resultat- och likviditetsbudget.

Crowdfunding – starta eget utan bidrag eller lån

Vad är alternativet till att låna 500,000 kronor från banken för att kunna utveckla och tillverka din produkt?

Övertyga 1000 personer att betala dig 500 kronor styck så att du kan göra din produkt till verklighet. Detta är crowdfunding.

Rekordet på Kickstarter (mer om dom nedan) är de $10.2 miljoner dollar som samlades in från 68,929 personer för utvecklingen och tillverkningen av Pebble, en e-papper klocka.

Kickstarter är en av dom största crowdfunding sidorna. Tyvärr kan man endast starta projekt om man bor i USA, England, Kanada, Australien eller Nya Zealand, men du kan ändå hitta bra inspiration där för din egen crowdfunding kampanj.

Indiegogo är en annan riktigt stor crowdfunding sida, och mer positivt så kan du som bor i Sverige starta crowdfunding projekt på Indiegogo. Här kan du se en lista med alla svenska projekt.

FundedByMe är en annan sida från ett svenskt företag.

Resurser och länkar

Byråkrati

Arbetsförmedlingen – Starta eget företag
Verksamt.se
Skatteverket
Sök om ditt företagsnamn är ledigt

Skaffa hemsida

Binero, Sveriges bästa webbhotell? Jag tycker det, efter att ha varit kund hos dom i många år. För dig som nyföretagare bör deras privatpaket räcka (69 kr / månaden). Har 1-klicks installation av WordPress.

Bluehost, ett av USA’s främsta webbhotell som jag också använt i många år och där kan du komma igång för så lite som 30 kr / månaden. Har precis som Binero 1-klicks installation av WordPress.

WordPress är den främsta plattformen i världen för bloggar och hemsidor. Jag använder den för alla mina hemsidor och rekommenderar dig att göra det också (den är gratis), om inte du behöver något special anpassat förstås.

Woothemes gör snygga kvalitetsteman till WordPress.

Starta nyhetsbrev (varför du MÅSTE göra det)

Mailchimp använder jag för Morgonbrevet och ditt konto är gratis upp till 2000 prenumeranter så det är perfekt för dig i uppstarten där budgeten kan vara tajt.

Aweber är en annan stor och populär nyhetsbrevstjänst, men där får du betala $19 i månaden från andra månaden (första månaden betalar du $1).

Ta betalt

Paypal
Payson
Klarna Checkout

Presentera dig

VistaPrint fixar visitkorten, kom bara ihåg att inte lägga ner allt för mycket tid på sånt som visitkort och den perfekta loggan, utan fokusera på att skaffa kunder först!
MOO har bra mycket snyggare visitkort än Vistaprint.

Marknadsföring och försäljning

Google Adwords: Om du vill börja annonsera på Google kan du välja sökord och sökplats och betala varje gång nån klickar på din annons.

Facebook annonser gör att du kan nå miljontals svenskar och endast visa dina annonser för dom som har vissa intressen eller andra kriterier du vill ska vara uppfyllda.

Hitta frilansare

Elance: Hitta frilansare för allt du kan tänka dig.
Odesk: En annan outsourcing webbsida för frilansare, IT företag, programmerare, och webb designers.
99Designs: Om du behöver en ny logga kan den här sidan hjälpa dig. Den har ett tävlingsformat där du skickar in en beskrivning av det du vill ha och sen tävlar designers mot varandra för att vinna prissumman du betalat in.

7 böcker för dig som vill starta eget

The Personal MBA av Josh Kaufman: Om du bara köper en bok om entreprenörskap, köp denna. Om du är ung och funderar på att studera entreprenörskap i fyra år på universitetet för att sen starta eget, skippa det och läs den här boken istället.

The Lean Startup av Eric Reis: Lean metoden har förändrat hur företag startas och hur produkter skapas världen runt. Du lär dig hur du snabbt kan testa om din affärsidé faktiskt fungerar och om den inte gör det, hur du snabbt endera förbättrar idéen eller testar något helt annat.

The 4-Hour Work Week av Timothy Ferriss: En fyra timmars arbetsvecka är drömmen för många, och boken innehåller många bra tips om hur du kan frigöra mer av din tid men samtidigt se ditt företag växa. Boken är omtalad dels på grund av att den var riktigt nytänkande när den kom ut, dels för att den innehåller bra tips än idag, men också för att den enligt vissa säljer en falsk dröm. En nära vän till mig känner författaren så jag vet att Tim Ferriss själv är en riktig arbetsnarkoman, så jag skulle ta det där med fyra timmars arbetsvecka med en nypa salt.

Breakthrough Advertising av Eugene M. Schwartz: En riktig marknadsföringsklassiker från en av legenderna. Vill du skapa ett miljonföretag med en idé eller en produkt så är det här boken du bör läsa.

Ready, Fire, Aim av Michael Masterson: Med sina årtionden av egen erfarenhet ger Michael Masterson dig en klar strategi för att vägleda ett litet företag genom dom fyra stegen av entreprenöriell tillväxt.

Good to Great av Jim Collins: En omfattande studie om varför vissa företag lyckas…och andra inte. En klassiker som hör hemma på varje entreprenörs bokhylla.

Built to Last av Jim Collins: Visar med många verkliga exempel hur man bygger ett företag som består.