juni 12, 2016

En blek blå prick

"Från denna avlägsna utsiktspunkt kanske jorden inte verkar vara av något särskilt intresse. Men för oss är det annorlunda. Betrakta återigen den pricken. Det är här, det är hemma, det är oss." - Carl Sagan

Det är många år sen jag för första gången såg astronomen Carl Sagans berömda tal om den bleka, blåa pricken, men än idag får jag en känsla av förundran varje gång jag lyssnar på talet.

En blek blå prick” är ett fotografi av planeten jorden, taget den 14 februari 1990 av rymdsonden Voyager 1 från ett distansrekord på cirka 6 miljarder kilometer.

Voyager 1, som hade slutfört sitt huvuduppdrag och var på väg att lämna solsystemet, blev på begäran av Carl Sagan styrt av NASA att vända sina kameror och ta en sista bild av jorden.

Lyssna på talet och bli förundrad över ditt liv på denna jord.

“Från denna avlägsna utsiktspunkt kanske jorden inte verkar vara av något särskilt intresse. Men för oss är det annorlunda. Betrakta återigen den pricken. Det är här, det är hemma, det är oss. På den punkten har alla du älskar, alla du känner, alla du någonsin hört talas om, varje människa som någonsin varit, levt sina liv. Summan av vår glädje och vårt lidande, tusentals övertygade religioner, ideologier och ekonomiska doktriner, varje jägare och samlare, varje hjälte och fegis, varje skapare och förstörare av civilisation, varje kung och bonde, varje ungt förälskat par, varje mor och far, hoppfullt barn, uppfinnare och upptäcktsresande, varje lärare av moral, varje korrupt politiker, varje “superkändis”, varje “högste ledare”, varje helgon och syndare i mänsklighetens historia bodde där – på dammkornet suspenderat i en solstråle.” – Carl Sagan