Det mest rebelliska en frihetskämpe kan göra i dagens Sverige

Släpp icke rätten ifrån dig!

Den svenska regimen i Stockholm har aldrig haft större kontroll över sina undersåtar än idag (även om tyrannen Gustav Vasa var en hejare på förtryck han också).

Politikerna har ena handen i våra plånböcker, och med andra handen dikterar dom vad vi ska äta och dricka, dom bestämmer över hur vi reser, hur ”goda medborgare” ska tänka och tycka, och inte minst bestämmer dom över vilka kunskaper och värderingar som våra barn ska få intutade i sig.

Men det finns en frihet som den svenska regimen inte längre bekämpar.

Det är friheten att bruka sin egen jord, och skörda frukterna av ens arbete.

Att odla sin egen mat är en av få sysselsättningar idag där du faktiskt får behålla alla frukter av ditt arbete.

Om du gör ett aktieklipp så vill dom ha ”sin” del av kakan vid försäljning.

Om din bostad stigit i värde så vill dom ha ”sin” del av kakan vid försäljning.

Och det senaste är att dom nu också vill ha ”sin” del av kakan om du som företagare genererar din egen solenergi på taket.

Men den potatis du skördar, den får du behålla.

Inte en enda potatis kommer någon fogde att smaska i sig. Den kommer inte heller gå till att sponsra någon statsvurmande aftonblaska eller propagandaorganet SVT, eller till någon politikerpension, eller till att göda nya stormaktsambitioner.

De potatisarna är dina att behålla, och detta är självklart din naturliga rätt.

Men det har inte alltid varit så.

Förr när fogden kom till byn fick bonden se på hur fogden stack ner sin skäppa i kornsäcken och mäta upp hur mycket av bondens korn som tillhörde staten. Det spelade ingen roll om bonden haft en dålig skörd och fick äta barkbröd hela vintern, staten skulle ha sitt ändå.

Fogden tog också sin beskärda del av andra skörder som t.ex. vete, smör, potatis, fläsk, med mera. Och nåde den som blev påkommen att gömma undan lite korn i en stenröse för att kunna klara vintern bättre. Stöld från kronan! Skattesmitare!

På det kom också kyrkans tionde, där en tiondel av böndernas produktion skulle gå till kyrkan.

”Enligt Upplandslagen från 1350 betalades sädestiondet med råg, vete, lin, hampa, rovor, ärtor, bönor och humle. Kvicktiondet kunde betalas med grisar, gäss, kalvar, lamm, fisk och gråverk (ekorrens vinterpäls).” – Wikipedia

År 1527 centraliserades förtrycket av allmogen då Gustav Vasa (vem annars?) tog ifrån kyrkan rätten att förfoga över 2/3 av tiondet, och sen dess har staten över århundradena förfinat sitt förtryck och utsugande av allmogen. Efter att penninghushållningen tog främsta rummet i Sverige övergick Stockholmsregimen allt mer till att kräva betalning i reda pengar från Sveriges folk, och idag får du det svårt om du försöker betala skatten med ett gödsvin.

Det här har öppnat en möjlighet för oss frihetliga människor i Sverige att ta tillbaka den uråldriga rätt som alltid varit vår; rätten att behålla hela frukten av vårt arbete.

Att ta tillbaka den friheten börjar med att plantera något i jorden. Spelar ingen roll om det är en potatis, ett äppelträd eller bara en kruksallad i fönstret. Man kan börja hur blygsamt eller ambitiöst som man vill.

Det kan komma en dag när fogden än en gång börjar stryka runt byarna för att se till att invånarna inte gömmer några rovor i stenröset, men jag har en föraning om att de inte kommer få det lika lätt då som förr i tiden. För det gör ondare att förlora en frihet man redan haft än att leva utan en frihet man aldrig upplevt.

Så håll dig vid din rätt att behålla frukten av ditt jordliga arbete. Bruka rätten, och om dagen kommer när fogden knackar på dörren med skäppan i hand, släpp icke rätten ifrån dig!

(Om du vill läsa en bra bok som inspirerade mig att skriva det här läs då ”Rid i natt!” av Vilhelm Moberg, en bok om och för frihetligt folk)

 

Dela om du gillar!
[et_social_share]

10 reaktioner till “Det mest rebelliska en frihetskämpe kan göra i dagens Sverige”

 1. Nåja. Fastighetsskattens återinförande är ju ofta på tapeten och det är ju i någon mån det samma som potatisskatt. Eller ett sätt att se till att ingen är tillräckligt fri för att bli egensinnig och självständig.

 2. Hur övertalar jag min bättre hälft att flytta från staden och bruka jorden..?!
  Det är tur att vi fortfarande har den friheten kvar.
  Tack Daniel!

  1. Så sant! Giriga bönder. Man får idka vanlig hederlig byteshandel istället (men det torde fogden ha åsikter på också), och bjuda in till storfester!

 3. Jättebra text, förstår då att du inte gått i för dig gratis skola eller fått din mat betalad av staten , utan du som varje medborgare som äter i skolmiljö har tagit med dig mat hemifrån. Jag utgår även att du heller inte blev född på sjukhus utan föddes i sovrummet hos dina föräldrar som självklart betalade barnmorskan sin lön och instrumenten som det krävdes. Sen tar jag som en självklarhet att du inte heller har fått alla (gratis för dig) vaccinationer som skatten betalt för eller räknar med att dina framtida eller nuvarande barn ska få, ska du till läkaren förutsätter jag att du har de 300 kr det kostar, (men oops, ingen skatt så räkna med ca 3000) varje läkarbesök. Har du barn förväntar jag mig inte heller att du någonsin varit hemma med 80% av lönen i behåll utan gärna är hemma med sjuka barn gratis. Eller du har heller inte fått bidrag ( av något slag) eller varit sjukskriven och fått även där 80 % av lönen. Självklart ska vi sluta betala skatt och få behålla det vi jobbar för men jag måste säga som en mamma med en livstidsjuk barn ( som ja får medicin gratis för pga skattepengar) att jag gärna betalar för mina barns skolgång, läkarbesök, tandvård, skollunch, mediciner och även dina genom skatt istället för att ta det helt själv. Kan säga mycket mer men allt detta är egentligen summan av allt, Väx upp för fan och ta nackdelarna med fördelarna.

  1. Hej Emma och tack för din kommentar! Ingenting är gratis här i livet, särskilt inte statens tjänster. Tvärtom så är staten i regel väldigt dålig och ineffektiv på att leverera kvalitét för pengarna. Det brukar bli så när man spenderar någon annans pengar. För det är ju så att staten inte har några egna pengar. Allt du kallar ”gratis” betalas direkt ur skattebetalarnas fickor. Mina föräldrar betalade genom skatten för min förlossning, skolan och skolmaten, mina vaccinationer, m.m.

   Det är förståeligt i din situation att du gärna ser att staten använder våldsmonopolet för att tvinga andra människor att betala ditt barns medicin via skatten. I ett mer frihetligt samhälle, byggt på ömsesidig respekt och frivilligt samarbete istället för tvång och våld, skulle en frivillig sjukvårdsförsäkring kunna betala ditt barns medicin. Skulle man av någon anledning inte ha råd med en sjukvårdsförsäkring så fyller kyrkan, välgörenhet och andra goda, frivilliga krafter i samhället en viktig uppgift, och i ett friare samhälle skulle familj, släkt och vänner dessutom ha bra mycket mer pengar på banken.

   Men visst ger staten en trygghet till dom som är beroende av den (och vem är inte det med vårt skattetryck?). Det finns många berättelser från den amerikanska södern på bomullsplockande slavar som hellre fortsatte leva i slaveri än som fria människor. De fick trots allt mat, boende, kläder och grundläggande sjukvård ”gratis” av plantageägaren. Ute i det fria fick dom ”ta det helt själv”, och det kunde vara en skrämmande tanke – speciellt för äldre slavar. De tog nackdelarna med fördelarna, så att säga. Men att vissa föredrog tryggheten på plantagen gav dom förstås ingen som helst moralisk rätt att hindra andra från att leva som fria människor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *