maj 8, 2012

Det är aldrig trångt längst den extra milen

Att gå den extra milen innebär att du ger 150% i allt du gör, vare sig det är i dina relationer, i ditt företag, på jobbet, eller i din familj. Sluta inte när du nått målet, utan gå lite längre varje gång.

“Mannen som gör mer än vad han får betalt för kommer snart bli betald för mer än vad han gör.” – Napoleon Hill

Napoleon Hill beskriver det som “vanan att ge mer service och bättre service än vad som förväntas av en och att göra det med en positiv mental attityd.”

Om någon i arbetet ber dig bli klar med ett projekt på Fredag, bli klar på Torsdag, och gör det bättre än någon annan på arbetsplatsen skulle gjort. Om en kund köper något av dig, skicka med en extra bonus eller uppgradera till expressfrakt. Om ditt livs kärlek ber om hjälp med att städa ett rum, städa hela huset. Om ditt barn vill att du ska läsa en godnatt saga, läs två sagor och sjung sen en godnatt visa.

Varför gå den extra milen?

Att gå den extra milen är ett främmande koncept för många, och speciellt på jobbet. “Varför ska jag göra mer än vad jag får betalt för?” kan man fråga sig, och vissa försöker istället göra så lite som möjligt på jobbet. Svaret till varför du ska gå den extra milen är:

Att göra mer än du får betalt för är det enda sättet du kan göra dig förtjänt av och begära en löneförhöjning som är mer än de ynka 2-3% som inte ens håller jämna steg med inflationen.

Om du är nöjd med 2-3% i löneförhöjning varje år så duger det att göra vad du får betalt för. Du kanske till och med kan komma undan med att göra mindre än vad du får betalt för. Men siktar du på löneförhöjningar på 10%, 15%, eller 50% så är den extra milen den enda vägen dit.

Om det är något jag lärt mig under mitt unga liv så är det följande:

“Det är aldrig trångt längs den extra milen.” – Wayne Dyer

När du går den extra milen i allt du gör så kommer du särskilja dig från 99% av alla människor i din närhet och på jorden. Du kommer tillhöra den 1% som är sedda som experter inom sina områden, som väljer och vrakar bland möjligheter, som syns i media(om du vill), som sätter sin egen lön i livet.

Eller som Sara Öhman säger:

Att gå den extra milen, ”göra det lilla(?) extra”, är vad som kommer att få din omgivning att förundras över, och inspireras av, dig. Det är vad som kommer få kunder att återkomma till dig och arbetsgivare att sukta efter dig. Att gå den extra milen är inte en punkinsats – Det är en livsstil.