april 5, 2012

Den korta men kraftfulla guiden till att hitta din passion

Att följa din passion kan vara ett jobbigt undertagande. Men att klura ut vad den passionen är kan vara ännu mer gäckande.

“Den största bedriften är att sudda ut linjen mellan jobb och lek” – Arnold Toynbee

Jag är lyckligt lottad – Jag har hittat min passion, och jag lever den. Jag kan vittna för att det är den mest underbara sak, att kunna tjäna sitt levebröd från att göra det du älskar.

I den här lilla guiden skulle jag vilja hjälpa dig börja klura på vad du älskar att göra. Det här är ett av dom mest vanliga problemen många av mina läsare har.

Den här passionen är saken som motiverar dig att ta dig ur sängen på morgonen för att ropa ut “Jag lever!”. Och som kommer skrämma dina familjemedlemmar eller vem som helst som råkar vara inom skrikavstånd när du gör det här.

Den här guiden kommer inte vara omfattande, och den kommer inte hitta din passion för dig. Men den kommer hjälpa dig på din väg dit.

Såhär:

1. Vad är du bra på? Om du inte just startat på livets väg, så har du färdigheter eller talang, visat någon form av begåvning. Även om du just startat, så kanske du visade talang som ung, till och med så ung som i grundskolan. Har du alltid varit en bra skrivare, talare, tecknare, organiserare, byggare, lärare, vän? Har du varit bra på idéer, att sammankoppla folk, trädgårdsarbete, att sälja? Ge det här lite tid. Ta minst 30 minuter och tänk igenom den här frågan – ofta glömmer vi saker vi gjort bra. Tänk tillbaka, så långt du kan, till jobb, projekt, hobbys. Det här kan vara din passion. Eller så hittar du flera saker. Starta en lista med potentiella kandidater.

2. Vad blir du uppspelt av? Det kan vara något på jobbet – en liten del av ditt jobb som gör dig uppspelt. Det kan vara något utanför jobbet – en hobby, ett sidojobb, något du gör som frivillig eller förälder eller partner eller vän. Det kan vara något du inte gjort på ett tag. Igen, tänk igenom det här i 30 minuter, eller 15 som lägst. Om du inte gör det så lurar du antagligen dig själv. Lägg till dina svar till din lista.

3. Vad läser du om? Vad har du spenderat timmar på att läsa om online? Vilka tidningar ser du fram emot att läsa? Vilka bloggar följer du? Vilken sektion av bokaffären brukar du spana in? Det kan finnas många ämnen här – lägg till dem till listan.

4. Vad har du drömt om i hemlighet?
Du kan ha något “löjligt” dröm jobb som du alltid velat göra – att bli en författare, en artist, en designer, en arkitekt, en doktor, en entreprenör, en programmerare. Kanske det är flera. Lägg dem till listan – oavsett hur orealistiska dom kan kännas.

5. Lär, fråga, anteckna. Okej, du har en lista. Välj en sak från listan som du är mest uppspelt över. Det här är din första kandidat. Läs på om det, prata med folk som varit framgångsrik i det fältet (genom deras blog, om dom har en, eller email). Gör en lista med anteckningar på saker du behöver lära dig, förbättra, färdigheter att mästra, personer att prata med. Studera, men låt inte dig själv vänta för länge innan du börjar med nästa steg.

6. Experimentera, testa. Det är här den riktiga lärdomen tar plats. Om du inte redan gör det, börja göra saken du valt. Kanske du redan gör det, i vilket fall du kan hoppa till nästa steg eller välja en andra kandidat att testa. Men om inte, starta nu – bara gör det. Det kan vara i stillsamheten av ditt eget hem, men så fort som möjligt, gör det publikt på något sätt. Det här motiverar dig till att bli bättre, det ger dig feedback, och ditt rykte kommer förbättras. Lägg märke till hur du känner dig när du gör den här saken – är det något du ser fram emot, som gör dig uppspelt, som du älskar att dela?

7. Smalna ner. Jag rekommenderar att du väljer 3-5 saker från din lista, om den är längre än så, och gör steg 5 och 6 med dem. Det kan ta månader, eller kanske du redan lärt dig om och testat alla saker. Så nu måste du fråga dig själv: Vilken gör dig mest uppspelt? Vem av dessa kan producera något som folk vill betala för eller bli uppspelt över? Vilken kan du se dig själv göra i flera år (även om det inte är en traditionell karriärsväg)? Välj en, högst två, och fokusera på det. Du kommer göra dom nästa tre stegen med den: göra dig av med dina rädslor, hitta tiden, och göra det till en karriär om möjligt. Om det inte funkar, testa nästa sak på listan – det finns ingen skam i att testa något och misslyckas, eftersom det kommer lära dig värdefulla läxor som kommer hjälpa dig bli framgångsrik i nästa steg.

8. Gör dig av med dina rädslor. Det här är det största hindret för många personer – självtvivel och rädsla för misslyckande. Du kommer att möta rädslan och göra dig av med den. För det första, vidkänn att du har en rädsla istället för att ignorera eller förneka den. För det andra, skriv ner den så du externaliserar den. För det tredje, känn den, och var OK med att ha den. För det fjärde, fråga dig själv, “Vad är det värsta som kan hända?” Vanligtvis är det ingenting katastrofalt. För det femte, förbered dig själv för att göra det ändå, och sen gör det. Ta små steg, så små som möjligt, och glöm vad som skulle kunna hända – fokusera på vad som verkligen händer, just nu. Och fira sen din framgång, oavsett hur liten.

9. Hitta tiden. Har du inte tid att följa din passion? Gör tid, för sjutton! Om det här är en prioritet så tar du tid för den – ordna om ditt liv så att du har tid. Det här kan innebära att vakna tidigare, eller göra det efter jobbet eller under lunchen, eller på helger. Det kommer antagligen betyda att du gör dig av med några åtaganden, förenklar dig jobb rutin, eller gör mycket jobb i förväg (som innan du åker på semester). Gör det som krävs.

10. Hur du tjänar ditt levebröd genom passionen. Det här händer inte över natten. Du måste göra någonting, bli bra på det, vara passionerad. Det här kan ta månader eller år, men det viktigaste är att du har kul. När du kommer till punkten där någon skulle betala dig för det, då är du i en härlig position. Det finns många sätt att tjäna pengar vid det här laget, inklusive att frilansa eller göra konsult jobb, göra informations produkter som eböcker, skriva en blogg och sälja annonser. Jag rekommenderar att du startar en blogg om du inte redan gör det – det kommer hjälpa dig att konsolidera ditt tänkande, bygga ett rykte, hitta folk som är intresserade av samma saker som du, och demostera din kunskap och din passion.

Jag sa att det här inte skulle bli lätt. Det kommer kräva mycket av reflektion och själasökande, i början. Sen krävs det mycket mod och lärande och experimenterande, och till sist mycket engagemang.

Men det är värt det – varje sekund, varje uns av mod och ansträngning. För i slutet kommer du ha någonting som kommer förvandla ditt liv på så många sätt, kommer ge dig anledningen till att hoppa ur sängen på morgonen, kommer göra dig glad oavsett hur mycket du tjänar.

Jag hoppas du följer den här guiden och finner framgång, för jag önskar dig ingenting mindre än att hitta din sanna passion.

“Välj ett jobb du älskar, och du kommer inte behöva jobbba en dag till i ditt liv” – Confucius

Origialartikeln är skriven av Leo Babauta hos Zen Habits och översatt med tillstånd.