Dagens beställningar till odlingarna

Idag har jag shoppat lite från England till odlingarna. Här är det jag beställt:

En hög med Air-pots

Jag blev introducerad till Air-pots i en video med permakultur-experten Geoff Lawton som höll i certifieringskursen i permakulturdesign som jag deltog i 2013, och jag tänkte att jag bara måste testa dom nu när jag har gott om plats att odla på.

Jag har beställt en hög med 1 L krukor direkt från Air-pot.com till att omplantera tomater, chili och paprika tills dom ska planteras ut i jorden i växthuset.

Här ser du hur air-pots fungerar:

Eftersom jag är vetenskapligt lagd så kommer jag också göra ett test och plantera några tomatplantor i vanliga krukor och några i air-pots, och sen jämföra tillväxten.

Den här krukan gillas av plantskolor världen över för att den uppmuntrar tillväxten av hälsosamma rötter. Istället för att få en ”rotklump” så växer rötterna ut mot hålen i krukan och när dom kommer i kontakt med luft slutar dom växa, och istället växer nya rötter ut från stammen.

20st Comfrey / Vallört ”Bocking 14”

Comfrey, eller vallört, är känd sedan länge som medicinalväxt, men också för att det är en fantastisk planta för gröngödsling och att slänga på komposten. Den har djupa rötter som drar upp näringsämnen från långt ner i jorden, som sen kommer andra växter tillgodo när man gödslar med bladen.

En Comfrey "Bocking 14" planta
En Comfrey "Bocking 14" planta

Vad är då ”Bocking 14”? Det är en speciell comfrey sort som är steril, dvs. den kan inte föröka sig genom sina frön. Vallört gillar att växa och kan lätt ta över en trädgård, så med en steril sort får man mycket bättre kontroll över spridningen. Vill man ha fler plantor förökar man den genom att dela roten.

Om du vill läsa mer om comfrey rekommenderar jag det här inlägget hos Skogsträdgårdsbloggen, och det här om du vill läsa mer om comfrey som medicinalväxt.

Jag förbokade rotsticklingar från The Organic Gardening Catalogue i England med leverans från början av Maj, och 20 rotsticklingar kostade ~250kr inklusive frakt. Det är första gången jag beställer därifrån så det är en liten chansning, men det var det enda stället jag kunde hitta som sålde ”Bocking 14” och som såg någorlunda seriöst ut.

Som Skogsträdgårdsbloggen nämner kan man också köpa från Agroforestry Research Trust i England och från Skogsträdgårdsshoppen, men båda ställena är slutsålda för i år.

Skriv upp dig på nyhetsbrevet så får du ett mail varje söndag med veckans artiklar
Holler Box