oktober 21, 2012

Börja meditera med andningsmeditation

Det mest fantastiska med meditation är att du lär dig att det är möjligt att känna en inre frid bara genom att kontrollera ditt sinne och dina tankar, utan att behöva förlita dig på några som helst externa omständigheter för din lycka.

Om meditation är något nytt för dig eller du bara behöver en meditationsövning som tystar ner ditt sinne och bygger en inre frid så är andningsmeditation något jag (och även Buddha) rekommenderar. Den här meditationsövningen har sitt ursprung i Buddhismen där den kallas Anapanasati, men är också vanlig i västerländska mindfulness program. Den fungerar också mycket bra som avslappningsövning om du har svårt att sova.

Andningsmeditation är väldigt enkelt, och det kommer göra din kropp och ditt sinne mycket gott(här har du t.ex. 100 anledningar till varför du bör meditera).

Det fungerar så att du drar undan din uppmärksamhet från distraherande saker och fokuserar på din andning och de fysiska sensationerna den skapar. Genom att göra det så lägger du mindre energi på negativa tankebanor eller känslotillstånd som t.ex. stress. Över tid kommer ditt sinne bli klarare och ditt känslotillstånd mer balanserat och positivt, och du kommer märka att du blir mer centrerad i dig själv och inte lika lätt dras ned i negativa känslospiraler.

Så här mediterar du:

  1. Hitta en tyst plats där du kan vara för dig själv utan att nån stör dig och sätt dig i en komfortabel ställning, t.ex. med benen i kors eller till och med sittandes i en stol. Det viktigaste är att du kan ha ryggen rak.
  2. Sitt med ögonen delvis stängda och vänd din uppmärksamhet mot andningen. Andas normalt genom näsan utan att försöka kontrollera andningen, och försök bli medveten om hur det känns när andetaget går in och ut. Den här känslan är vad vi försöker koncentrera oss på.
  3. Du kommer i början märka hur tankspridd du vanligtvis är, och det är ofta en stor lockelse att följa de olika tankespåren, men här är det viktigt att bara släppa taget om tankarna och koncentrera dig på din andning. Upprepa det här så ofta det krävs för att du ska vara koncentrerad på andningen.
  4. Om du är ny till meditation, börja med små steg. Skippa 4 timmars meditationerna i början och ställ hellre timern på 10 minuter, och utöka med 5 minuter varje vecka tills du är uppe i en tid som är lämplig för dig. Ju längre desto bättre är det såklart för ditt sinne och din personliga utveckling.

Om du istället vill göra som Buddha beskriver i Satipatthana Sutta så kan du göra så här:

Gå in i skogen och sitt under ett träd och helt enkelt håll koll på din andning. Om andningen är lång, lägg märke till att den är lång, eller om andningen är kort, lägg märke till att din andning är kort.”

Det är viktigt att veta att dom flesta typer av meditation innebär att märka när ditt sinne har vandrat och att re-fokusera, i det här fallet på din andning. Distraktion är oundvikligt när du mediterar och är absolut inte ett tecken på misslyckande. Tvärtom är det ett tecken på framgång varje gång du kommer på dig själv med att sväva iväg med dina tankar men lyckas re-fokusera på målet för din meditation. Det är precis samma utmaning som i vardagen.

Så ta 10 minuter precis nu och testa den här meditationsövningen. Du lär inte ångra dig.

Vad är dina erfarenheter av meditation?