juni 8, 2012

Säkraste vägen till framgång

“Du kommer få allt du vill ha i livet om du hjälper nog med människor att få det dom vill ha.” – Zig Ziglar

Om du kollar på alla megasuccéer som Google, Facebook, eller Instagram, så har dom alla gemensamt att dom tillförde värde till extremt många människors liv.

Det närmaste du kan komma ett beprövat recept för framgång är vad Zig Ziglar säger ovanför. Om du vill bli rik så ska du satsa på att bli riktigt bra på att hjälpa så många som möjligt att få det dom vill ha.

I boken “The Go-Giver” nämns det här som en av de fem lagarna till framgång. Lagen om kompensation säger såhär:

“Din inkomst bestäms av hur många personer du tjänar och hur väl du tjänar dom”

Det vill säga ju fler människor du hjälper att få det dom vill ha desto större belöning kan du räkna med.

Hemligheten till att bli snuskigt rik är att frikoppla din tid från antalet människor du kan hjälpa. För så länge du byter din tid mot pengar kommer det finnas en gräns på din inkomst. En sjuksköterska kan bara behandla ett visst antal patienter per dag, och en lärare kan bara hjälpa ett visst antal elever varje dag. Men Salman Khan var en lärare som frikopplade sin tid genom att grunda Khan Academy, där han hjälper miljontals elever varje månad.

Han säger såhär:

“Med så liten ansträngning från min sida kan jag hjälpa en obegränsad mängd med personer för all framtid. Jag kan inte tänka mig en bättre användning av min tid.”

Det som ibland kan tyckas märkligt är att du kommer ha det lättare, och även tjäna mer, på att hjälpa människor få det dom vill ha och inte det dom behöver. Många tar en omväg till matbutiken på andra sidan stan för att maten där är några kronor billigare, för att i samma veva inte tveka en sekund att lägga tusentals kronor på någon ny och häftig pryl.

Men kom ihåg att folk inte köper saker för sakens skull. Dom köper prylen för att dom tror, medvetet eller undermedvetet, att prylen kommer skänka dom mer glädje än pengarna som prylen kostar. Så är det med all handel, om än i mindre utsträckning för saker vi behöver.

Bara nog med människor tror att just din “pryl” skänker dom mest glädje för pengarna/tiden/energin, har du ditt på det torra.

Så du som vill bli rik, nu vet du ett säkert recept att lyckas. Hjälp så många som möjligt att få det dom vill ha. Skapa så mycket glädje du bara kan i andras liv. Och glöm inte att ta betalt. Annars kommer du stå där med “bara” ära och berömmelse som Salman Khan. Men nånting säger mig att han har sitt på det torra ändå.