Besvikelser och nya möjligheter

Sotaren var här idag och sotade den ”nya” skorstenen till vedpannan och på samma gång besiktade han den gamla skorstenen.

Jag har gissat att den gamla skorstenen bara hade två pipor, vilket nu visade sig stämma. Den ena pipan går till öppenspisen och den tidigare vedspisen i köket på nedervåningen medan den andra pipan går till köksfläkten nere och den gamla kaminen i sovrummet uppe. Så här ser det ut:

skorsten

Problemet är att enligt gällande regler måste varje ”sak” ha en egen pipa, och dessutom så ligger här timmerväggen in mot skorstenen vilket inte är tillåtet. Det första innebär att vi inte har nog med pipor till allt, och det andra innebär att vi måste föra ner ett insatsrör i pipan till öppenspisen som vi isolerar med vermikulit runt om.

Vi hoppades kunna behålla kaminen i sovrummet uppe och i framtiden också sätta tillbaka en vedspis i köket.

Vedspisen är bara att glömma eftersom det skulle innebära att vi endera måste sätta in ett nytt skorstensrör till den som skulle gå upp genom taket bredvid den gamla skorstenen, eller slopa spiskassett i öppenspisen vilket vi inte är villiga att göra just nu.

Kaminen uppe i sovrummet kommer vi också behöva slopa och mura igen hålet, för alternativet är att dra ett nytt rör endera för köksfläkten nere eller för kaminen uppe ut genom plåttaket bredvid den gamla skorstenen. Så här ser det ut nu:

sovrummet

Att sätta in ett nytt rör för kaminen är för mycket jobb (och pengar) med tanke på att den kaminen bara skulle vara för mysfaktorn vid kalla vinternätter och som backup vid strömavbrott, och förstås för att det vore kul att ha kvar den gamla kaminen där den stått i många årtionden (även om den inte använts på 50+ år). Här är den gamla godingen:

kaminen

Vi kommer mura igen hålet och sen lägga ny puts på skorstenen så den blir vit och fin. Kaminen ska jag nog kunna hitta en ny plats till i någon av stugorna, så att den får stanna på gården i alla fall.

Min tanke med spiskassetten nere är att ha den som backup vid längre strömavbrott eftersom uppvärmningen med vedpannan inte fungerar utan ström. Så den kommer vi sätta in så småningom, och om det blir strömavbrott kan vi helt enkelt bädda och sova framför den i vardagsrummet.

Men, på tal om nya möjligheter!

Då jag inte kan sätta in en vedspis i köket ska jag bannemej sätta in en i bagarstugan där det också suttit en vedspis nån gång i tiden. Dels för att det är så härligt med vedspisar i köket, men också som backup för matlagning under strömavbrott. Den här lösningen blir bra mycket billigare också än att föra in en massa insatsrör i den gamla skorstenen, så det är väl något positivt med det hela.

Eller finns det andra möjligheter jag missat? Säg till isåfall!

Skriv upp dig på nyhetsbrevet så får du ett mail varje söndag med veckans artiklar
Holler Box