Äntligen! Vi flyttar ut på landet

Länge har vi drömt om det. Länge har vi planerat. Nu är det dags.

Länge har vi drömt om det.

Länge har vi planerat.

Nu är det dags.

Jag och min kvinna flyttar ut på landet med våra fyrfota älsklingar (katt + hund).

Kontraktet är skrivet på en liten gård, och om 10 dagar får vi tillgång. På bilden ovanför ser du…

  • Bostadshuset som är byggt år 1900 med timmerstomme och torpargrund. Det som först och främst behöver åtgärdas är plåttaket, som endera behöver genomgå en rejäl reparation och tätning runt skorstenar och mot fasad eller helt bytas. Det lutar mot att jag kommer byta hela plåttaket på samma gång, men det har dock inte rostat igenom någonstans så det kan gå att rädda. Det gamla spåntaket under har tur nog räddat takstommen trots att det är otätt på vissa ställen.

  • Den lilla bagarstugan som är i stort behov av renovering. Skorstenen är förfallen och stugan har även sjunkit ner i marken så golvet är genomruttet på några ställen. Stugan och hörnstenar måste höjas och troligtvis måste både en del av syllen och golv bytas.

  • Ett härbre i rätt fint skick, bortsett från tre stockar inne i härbret i taket / golvet till övervåningen som på något märkligt vis dragit åt sig en hel del fukt (måste felsökas, misstänker taket).

Här är den vackra ladan som en gång i tiden varit hem till ett gäng får och höns. Byggnaden är i fint skick förutom att den satt sig lite på mitten och har en stock och några plankor ytterpanel på baksidan som är murkna (på grund av obefintlig dränering och förhöjd marknivå mot väggen):

Ladugården

Och här är två små stugor i vår lilla skog, där den större stugan till vänster precis som bagarstugan har sjunkit en del ner i marken och har rötskador på syllen:

Småstugorna

Vi har stora planer för vår lilla gård, både att bevara det gamla och att tillföra nya saker.

Först och främst ska vi se till att stoppa förfallet på byggnaderna, dvs. se till att tak är täta, fixa riktig vattenavrinning och sänka marknivån runt byggnaderna så jord inte ligger mot ytterväggarna.

Nästa säsong kommer det också bli en hel del matproduktion på gården med både ”vanliga” ekologiska odlingsmetoder och början på ett permakultursystem. Än är planerna bara i mitt huvud, men framöver kommer jag få ner det på papper och såklart också dela planerna här.

Vi ska försöka hålla tillbaka vår iver och börja i liten skala, men några höns kommer det också bli efter vintern.

För att ta fram den första designen av det här norrländska permakultursystemet kommer jag också ha hjälp av Richard Perkins som driver Ridgedale Permaculture nere i Sunne i Värmland. Vad dom åstadkommit på den gården på bara några månader är helt fantastiskt!

Hur som helst, jag ville bara dela den här glada nyheten innan jag kavlar upp ärmarna och börjar jobba. Vi har väldigt mycket jobb framför oss för att få den här lilla gården på fötter igen, men det ser vi fram emot med skräckblandad förtjusning.

Skriv upp dig på nyhetsbrevet så får du ett mail varje söndag med veckans artiklar
Holler Box