oktober 23, 2012

8 steg till att få vad du vill... utan formell utbildning

Michael Ellsberg
Michael Ellsberg
I det här inlägget på Four Hour Work Week, skrivet av Michael Ellsberg, diskuterar han hur super-framgångsrika personer springer om sina jämlikar utan någon som helst formell utbildning.

Även om du inte har en formell examen eller mycket arbetslivserfarenhet finns alla möjligheter att inom en snar framtid äga ditt ämnesområde, få vilket jobb du vill, eller bli en välbetald och åtrådd konsult i ditt egna företag. När du läst hans artikel kommer du ha en väg utstakad för hur du hackar “jobb krav”, universitetsexamen, och mer.

Michael Ellsberg menar att det finns sätt att kringgå många av de jobbkrav man ser i jobbannonserna, utan att spendera år på att ta examen eller dra på sig ett berg av studentlån. Du gör det genom att göra skillnad på den formella och informella jobbmarknaden.

Den informella jobbmarknaden består av alla jobb som inte annonseras genom t.ex. Platsbanken eller jobbannonser i tidningar, och upp till 80% av alla jobb fylls informellt. De här jobben fylls genom relationer, endera genom att du känner någon på det företaget eller att företaget vill ta in någon specifik person och helt enkelt skapar en position på företaget ur luften.

Ett annat huvudbudskap från Michael är att arbetsgivare och företag är i behov av färdigheter, inte examensbevis. Din mångåriga examen reduceras alltså till ett litet kryss på jobbansökan som förhoppningsvis tar dig förbi den första rundan av sortering. Det finns bättre sätt än så att bygga värdefulla erfarenheter och kontakter.

Här är Michaels 8 steg till att bemästra vilka färdigheter som helst:

  1. Välj din nya färdighet eller yrke
  2. Visa upp det du lär dig
  3. Lär dig grunderna i bra nätverkande
  4. Börja jobba gratis inom din närmaste sociala ekonomi
  5. Utveckla case studier av ditt arbete
  6. Utveckla relationer med mentorer
  7. Lär dig försäljning
  8. Sälj och leverera dina tjänster inom din sociala ekonomi
  9. (Valfritt): Upprepa

I artikeln går Michael utförligt igenom alla nio steg, så den rekommendeas starkt. Läs artikeln här.